torsdag 23 augusti 2012

NYA UNGDOMSBÖCKER!

Två av höstens nya böcker - om killar men även för tjejer

SOM ZLATAN FAST BÄTTRE av Niclas ChristofferSimons dröm är att en dag bli världens bästa fotbollsspelare. Han vill bli som Zlatan, fast bättre. Simon flyttar med sin pappa och lillebror till Malmö. Han kommer in på fotbollgymnasiet och blir en av de bästa spelarna där. Men en sak stör honom och det är att tränaren tycker han ska gå ner ett par kilo så att han blir ännu snabbare och får ännu bättre ork.


Simon börjar en jakt på att förbränna fett och det är en jakt som snabbt övergår i besatthet. Måltider hoppas över, McDonaldsburgare slängs i smyg, han hetsäter och försöker sedan i ångestattacker spy på toaletten. Dessutom får han testa bantningspiller av en kompis. Simon är riktigt illa ute.

Men det är inte bara fotbollen och träningen som är orsaken till ätstörningarna. Hans mamma är död och han har ingen att prata med om henne. Pappan vägrar prata om mamman och lillbrorsan mår också dåligt. Men Simon har ändå en bra familj som stöttar honom när det blir som värst.

En bok om killar och ätstörningar. Niclas C. har själv haft problem och det märks att han är väl insatt.
Detta är en stark bok om relationer, kärlek och rädslan att mista dom vi älskar.

23 minuter av James Lovegrove

Taj, en ung kille, jobbar åt Logan, en småkriminell gangster. Han springer ärenden åt honom och delar ut hemliga paket. Tajs pappa har aldrig gillat sin sons arbetsgivare, som ständigt har polisen efter sig. Ryktet säger att Tajs pappa är beredd att vittna mot Logan. Därför har Logan beordrat en torped att göra sig kvitt honom. När Taj får reda på detta är det 23 minuter kvar tills mordet ska utföras. Taj måste stoppa torpeden, och rädda livet på sin pappa. Snabbaste sättet att ta sig genom den sunkiga och förfallna förorten är Parkour. Taj är den bästa löparen i Logans grupp. Han måste ta sig fram över öppna ytor, mellan trånga husfasader, upp längs husväggar och in genom förfallna hyreshus. I varje kapitel räknas tiden ner och spänningen stiger. Ska Taj hinna? Han får oväntad hjälp……..


Action och en hisnande jakt på liv och död, LÄTTLÄST!!

“Så här är läget, Taj”, sa Logan. Han blickade ut genom lägenhetsfönstret. Du har tjugotre minuter på dig att korsa hela bostadsområdet. Annars dör din farsa.”


Parkour går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom alla sorters miljöer. Hinder kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar.


                                                                                                                        /Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar