onsdag 15 augusti 2012

Ibland blir det fel....

DEMENTI
2012-08-14 sände TV4 Skaraborg ett inslag om nedgången av antalet utlån på biblioteken. Där nämndes det att Lidköpings bibliotek tappat 40 % de senaste 10 åren. Detta är fel. Under denna period har bibliotek i hela landet känt av en nedgång i antal utlån. Det är en nationell trend som även gäller i Lidköping som under denna period tappat ca 12 %. Här i Lidköping har denna nedgång dock avstannat sedan 2008 då det gjordes drygt 
309 000 utlån, jämfört med 2011 då det gjordes drygt 317 000 utlån. Anledningarna till denna trend är många. Klart är att människors internetvanor och tillgången till billiga pocketböcker är viktiga faktorer.
Intressant är också att om man tittar på Kungliga bibliotekets rapport Folkbibliotek 2011 så ligger Lidköping relativt väl till i utlån/invånare.
I Lidköping ligger den siffran på 7.7, jämfört med riket i stort som ligger på 7.28.
Att biblioteket aktivt arbetar med läslust, folkbildning och kultur på en mängd andra sätt än att låna ut böcker märks inte heller i denna statistik. Det kan inte undgått någon att Lidköpings Bibliotek just nu arbetar för fullt med att skapa ett nytt och modernt bibliotek där vi kan erbjuda en verksamhet som motsvarar dagens och morgondagens behov. Och som gör Lidköping till en ännu bättre stad att leva i.

Tobias Bengtsson
BibliotekschefInga kommentarer:

Skicka en kommentar