onsdag 27 juli 2011

Att söka sina rötter

Biblioteket tillhandahåller ett rum för släktforskning med dator och kortläsare. Släktforskarna bokar rummet och klarar sig på egen hand. Men hur gör man när det kommer långväga gäster som vill söka sina rötter?


I veckan fick vi besök av systrarna Kari Heldal och Ingerlise Amundsen från Norge. Deras morfar flyttade från Rackeby/Söne till Norge vid förra sekelskiftet och de önskade se platsen han kom från. Med hjälp av Eva Mowitz (släktforskare) och Leif Larsson (ordf. i Söne hembygdsförening) kunde de spåra gården morfadern kom från och som bonus fick man mycket information om familjens övriga medlemmar. Ett lyckat försök att söka sina rötter!


tisdag 26 juli 2011

Sommarväder

En låntagare frågade skämtsamt om vädret,
-Ja, dagens väder? Det är väl ni på biblioteket som bestämmer vädret.. Mycket gör vi men vädret sköter vi inte. Däremot kan ni läsa böcker om väder, vindar, regn, stormar och solskenshistorier, det har vi gott om. Boktips för alla sjöfarare; Väder och vind till sjöss
av Lars-Göran Nilsson.

måndag 25 juli 2011

Sommarpratare


Lyssnar du på Sommar i P1? Flera av årets sommarpratare har också skrivit böcker du kan låna på biblioteket. Läs Beate Grimsrud, Dilsa Demirbag-Sten, Owe Wikström, Pia Sundhage Patrik Sjöberg m.fl.

torsdag 21 juli 2011

Boktips!


Jag har precis läst en helt ny bok av Anna Fredriksson. Den heter Sommarhuset och är en debutroman. Författaren har även skrivit manus till flera olika tv-serier bla. Rederiet, Pelle Svanslös och Wallander.
Boken handlar om Eva och hennes två yngre syskon Anders och Maja. De har inte haft någon kontakt på många år, men när deras mamma dör oväntat träffas de vid begravningen. Ingenting har förändrats, de är som främlingar inför varandra och snart är de inne i en bitter arvstvist. Eva har sett det som en självklarhet att hon ensam ska ta över mammas älskade sommarhus i skärgården, men syskonen vill sälja så fort som möjligt. Eva flyr ut till sommarhuset, men bara några dagar senare dyker Anders och Maja upp med sina familjer för att förbereda en försäljning av sommarhuset. Nu vänds Evas liv upp och ner och hon tvingas att lära känna sina syskon på nytt, men frågan är om de någonsin kan hitta tillbaka till varandra.
Detta är en underbar sommarhistoria som innehåller smärta, svek och bitterhet men också en vilja att gå vidare.
Just nu är det 4 st som står i kö på boken Sommarhuset, men den finns även på 7-dagarslån. Har du tur kan det exemplaret finnas inne. //Elisabeth

måndag 18 juli 2011

Fruntimmersveckan.

Fruntimmersveckan är känd för att vara regnig – som ni ser verkar detta stämma även i år.
Fredrik inleder den här veckan, men därefter ges det bara plats åt fruntimmer. Här kommer namnen på dem Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. Ordna tårtfest och njut. Ni kan låna boken Tårtor : nya och gamla favoriter för tårtälskaren av Maria Öhrn. Boken finns inne på avdelningen Qcae//Elisabeth

fredag 15 juli 2011

Cafébesök


När vädret är som det är idag, varför inte låna en bok om caféer och lägga upp en "cafétour"?

torsdag 14 juli 2011

TIPS FRÅN VÅRA LÅNTAGARE


Idag hittade vi familjen Palm på barn –och ungdomsavdelningen, mamma Linda och barnen Julia och August. Med är också minstingen Svea som ännu är för liten för att ge oss ett boktips.

Linda bläddrar i Svensk Bokhandels höstkatalog som förtecknar höstens nya böcker.
- Hittar du något bra?
- Ja, min egen bok! Den kommer ut i höst och jag hoppas ni köper den. Den heter Froggy & Frissan och du kan läsa mer om den om du klickar på titeln.

- Ok, författarbesök mitt i sommaren! Och vad lånar du idag?
- Jo, idag lånar jag en bok som heter "Bubbelskratt" och som verkar jättehärlig.Bubbelskratt ska ju vara den bästa medicinen mot långtråkiga dagar.

- Julia, har du något tips?
- Jag har nu avslutat serien House of Night som är i sju delar och handlar om vampyrer, jättebra!

August väljer böcker om motorcyklar och alla är nöjda med dagens biblioteksbesök.

onsdag 13 juli 2011

Idag onsdag!
Onsdagar är den perfekta dagen att låna DVD-film på biblioteket. Lånar du idag får du ha din film/filmer ända till måndag nästa vecka. Kom in och kolla igenom våra filmer, det kan säkert finnas någon som du inte har sett.

fredag 8 juli 2011

Vad blir det för väder???

Den frågan har människan ställt sig i alla tider. Nu när semestertider börjar eller pågår så märker man att den frågan diskuteras överallt. Vädret engagerar verkligen alla. Blir det varmt eller kallt? Går det att bada?


Stora boken om vädret av Lars-Göran Nilsson är en fullmatad bok med fakta om väder. Författaren är meteorolog, fotograf och frilansjournalist. Här kan alla lära sig att förstå vad meteorologerna säger och det finns en användbar väderordlista i boken. Du får också reda på hur moderna väderprognoser görs, och hur man spådde väder förr i tiden. Fast som sagt vad, prognoserna ändras ständigt. Så vad de än visar för väder på tv eller hur det ser ut utan för fönstret så vill vi alla ha SOL under semestern! //Trevlig helg:-) Elisabeth

torsdag 7 juli 2011

Morgonen hon försvann


är en ny bok av Linwood Barclay. Här är det spännande från första till sista sidan. Det hinner hända mycket i huvudpersonens liv innan historien knyts ihop. Men man kan absolut inte släppa boken förrän den är helt slut. Här får du lite information om handlingen:

Tim Blakes liv är ingen framgångssaga, liksom många andra har han ett par större misslyckanden bakom sig. Men det är inget dåligt liv, och en stor anledning till det är tonårsdottern Sidney. En eftermiddag kommer Sidney inte hem. När Tim åker till hotellet där hon sommarjobbar visar det sig att ingen på hotellet hört talas om Sidney. Inte ens hennes närmaste vänner vet var Sidney hållit hus den här sommaren. Tims liv förvandlas långsamt till mardröm och han blir alltmer desperat i sitt sökande. Dagarna går utan några livstecken från Sidney. Så hittas hennes övergivna bil. Där finns spår av blod. Det börjar stå klart för Tim att han inte är ensam i sin jakt efter dottern. Vad är det värsta som skulle kunna hända ditt barn?

Just nu finns den inne på 7-dagarslån. Låna den gärna/Elisabeth

tisdag 5 juli 2011

Dags för ledighet....


Låna den här underbara boken och låt dig inspireras till att ordna fantastiska små eller stora sommarfester.
Boken heter: Sommarkalas av Hannu Sarenström.
Följ med matinspiratören och TV-personligheten Hannu Sarenström på kalas i sommarens fotspår. En njutningsfull resa som börjar med vårens första sparris och färskpotatis och slutar med sensommarens ljumma kräftnätter. Däremellan avnjuts en bit hallontårta i bersån, en och annan biffmacka på kökstrappan och solvarma jordgubbar doppade i champagne.
Det här är sommarens bästa kalaspresentbok eller inspirationsbok! Läs och njut/Elisabeth

måndag 4 juli 2011

Tävlingen på Hjulafton.


Vi hade 5 lyckliga vinnare av alla som deltog i bokbussens tävling på Hjulafton. Summan skulle bli 12 meter. De som vann är meddelade. Grattis!/Elisabeth och Maria

fredag 1 juli 2011

Hjulafton igår!


Vilket drag det var igår både med fordon på hjul och människor. Biblioteket har ingen motorcykel så vi fick ta bokbussen istället. Det märks att alla tycker om den här traditionen med Hjulafton. I bussen hade vi en mängd besökare och flera gjorde vår tävling. Resultat och vinnare meddelas senare. //bokbuss-spättorna Elisabeth och Maria

Sommarläsning! Maria tipsar om ungdomsböcker.


Gillar du Kärlek, Kompisar och Krångel?
Kolla in tipsen:

http://www.lidkoping.se/download/18.cec704f1305776b49080001458/K%C3%A4rlek+kompisar+kr%C3%A5ngel.pdf

Eller kanske Vampyrer, Varulvar och Varelser?
http://www.lidkoping.se/download/18.cec704f1305776b49080001454/Vampyrer+varulvar+varelser.pdf

Varför inte Fantasy, SciFi eller Spänning?
http://www.lidkoping.se/download/18.cec704f1305776b49080001450/Fantasy+scifi+och+sp%C3%A4nning.pdf

Nu är det semester och jag önskar alla en rolig, solig sommar full av mysig, ryslig och spännande läsning! /Maria