onsdag 29 juni 2011

Kärlek, saknad, lust och längtan!

Ny ungdomsbok!!Lennie har i hela sitt liv varit Baileys lillasyster och delat allt med henne.
Bailey var den vackra, spralliga och glada systern och Lennie levde i skuggan av henne. Men det var lugnt och Lennie trivdes bra med att ha det så. Plötsligt dör Bailey i en hjärtattack och Lennie känner sig ensam och övergiven. Hon sörjer sin syster otroligt mycket. Bästa kompisen Sarah försöker stötta henne, men hon förstår inte. Den enda som förstår är Baileys kille Toby. En dag kysser de varandra och Lennie får dåligt samvete. När den snygge och fantastiske Joe Fontaine, börjar på skolan, blir det mer komplicerat. Lennie har aldrig varit riktigt kär förut, men nu! Och vad som är ännu mer fantastiskt är att Joe är kär i henne. Lennie är förälskad och lycklig. Får man vara det när ens syster nyss har dött?

Himlen börjar här är en fantastisk bok. Kärlek och romantik, förlust och saknad, lust och längtan! Läs den!

Kolla också Bokvideon på Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=Yqim02tVu3U

Eller sök direkt på Youtube: The sky is everywhere by Jandy Nelson

/Maria

onsdag 22 juni 2011

"Kapitulera omedelbart eller dö"

Ny ungdomsbok av Sanne Näsling!Mary och Lovely är bästa kompisar och själsfränder. De gör allt för att överleva idrott och dubbeltimme i matte, idioter till klasskompisar och jobbiga föräldrar. Folk i skolan säger att Lovely är sjuk i huvudet. Men Mary älskar henne över allt annat. Lovely har ångest ibland och den döper hon till Yngve. Då försöker Mary att finnas där, alltid! Mary och Lovely ser världen på samma sätt och använder samma färg på läppstiftet - Cherry Red - och drömmer om att flytta till London. De vet att det är bättre att dö än att kapitulera, att flagnat nagellack är det sorgligaste och vackraste som finns, att läppstift på tänderna är totally pretty och att man för fan måste prioritera.

Boken är inte lättläst men är härligt galet skriven uppblandad med engelska här och där och det passar perfekt. Den är rolig, sorglig och upprorisk och verkligen läsvärd! Och slutet är helt öppet att tolka som man vill.

På ungdomsmottagningen hittar jag och Lovely en broschyr
om nåt som heter Klamydiadagen.
”Jaha”, säger Lovely förvånat. ”Well, why not. Jag är så jävla
trött på Nationaldagen.”


/Maria

måndag 20 juni 2011

Sommartur!

Nu har vi städat och fixat med vår bokbuss. Nästa vecka börjar vi köra sommarturen till Spikens fiskehamn. Bussen finns där v.26-32 på tisdagar kl 10-13. Kom och låna pocketböcker, spel, bilderböcker och tidskrifter. Välkomna//Elisabeth

Teater på biblioteket

Nu på onsdag klockan 11:00 kommer teatergruppen 8 KEX att framföra teaterföreställningen Stopp där! på biblioteket. Alla är välkomna och föreställningen är gratis. Klockan 11 alltså! //Christian

tisdag 14 juni 2011

Studentdikt för skolavslutning.


I morgon är det många lyckliga killar och tjejer som tar studenten i Lidköping.
Här kommer en fin dikt som jag hittade på nätet som passar Er alla:

Skolgången är något som en dag tar slut
För de flesta innebär det att man får springa ut
Springa ut till en framtid med möjligheter fler
För att du ska vilja ha mycket mer
Nu är det dags att starta ditt liv
Och inte längre ha skolan som tidsfördriv
Med motivation och betyg i bagaget du har
Du med lugnet en dag i taget tar
Grattis till dig och det jobb du gjort
För att ta studenten är något jättestort
//Njut av dagen//Elisabeth

TIPS FRÅN VÅRA LÅNTAGARE


Charlott Corcoran, vad lånade du idag?
-Böcker för mina studier, böcker om väder, pedagogik och mobbning.

Har du något du kan rekommendera som sommar-läsning?
- Ja, då väljer jag en bok som jag just håller på att läsa. Det är Vad jag pratar om när jag pratar om löpning. Den är skriven av Haruki Murakami, en författare som varit nämnd som nobelpristagarkandidat och får han nobelpriset så är det den förste nobelpristagare jag läst! Jag har köpt mitt eget exemplar då det var för lång kö på biblioteket när den kom!

måndag 13 juni 2011

Rätt inställning till regn

För att stå ut med klimatet i vissa länder måste du ha rätt inställning till det. Låt oss säga att du planerar för en semester i de skotska högländerna då undelättar det onekligen om du har rätt inställning till regn.
Rätt inställning till regn är också ttteln på Alexander McCall Smiths tredje bok i serien om Isabel Dalhousie. Hon är redaktör för en filosofisk tidskrift och tillbrinngar en stor del av sin fritid med att fundera över hur hon ska förbättra sina vänners liv. Enligt sin hushållerska är hon dock mindre bra på att ta hand om sitt eget.
Alexander McCall Smiths böcker andas värme och medkänsla, böcker att bli glad åt!
Carpe diem! Lena

fredag 10 juni 2011

Ny bra ungdomsbok!En gång
Margaret Wild


Bram, Al och Gabe är killar som gillar att festa.
Bram bor i husvagn med sin familj och är en tänkare. Gabe gillar tjejer men bara för en kväll. Al dricker alldeles för mycket och är på väg utför. På en fest träffar Gabe en alldeles särskild tjej, Helen. Hon har en missbildning i ansiktet, men Gabe tycker att det gör henne speciell. Snart har han ändå glömt henne för andra tjejer. Men Helen glömmer inte för hon är med barn och beslutar att behålla barnet. Gabe får inget veta…. Vännerna ställer upp för Helen när inte föräldrarna gör det. En dag ändras allt för de fyra ungdomarna. Boken är skriven i samma stil som Sonya Sones böcker Vad mina vänner inte vet och Vad min flickvän inte vet.
Smärta, värme och hopp!!!

/Maria

onsdag 8 juni 2011

TIPS FRÅN VÅRA LÅNTAGARE


Under den här rubriken kommer vi till och från att lägga ut boktips från våra låntagare. Vi börjar med Ulla-Britt Eliasson som idag har lånat 2 böcker.

-Det blev Marika Cobbold Hjörnes bok Afrodites klinik för motvilliga älskande. Jag har läst flera av henne tidigare och uppskattar henne sätt att skriva. Så lånade jag också Den som gräver en grav av Yrsa Sigurdardottir, isländsk deckarförfattare och en ny bekantskap. Jag lämnade åter en bok av Anna Gavalda som jag inte tyckte om. Däremot har jag tidigare med stor behållning både läst och sett filmatiseringen av hennes Tillsammans är man mindre ensam.

-Varför lånade du CD-böcker?

-Det är perfekt på sommaren. Då kan man läsa och sola samtidigt!

tisdag 7 juni 2011

Sommarlån!


Passa på och fixa din sommarläsning gratis.
Idag börjar vi med sommarlån!
Nu får du låna böcker, cd-böcker mm i 6 veckor. Välkommen in till oss/ Elisabeth

onsdag 1 juni 2011

Sommardikt 1 juni.

Hundra sommardagar

Var glad min själ åt vad du har
nu har du hundra sommardar
och detta är den första.
När solens lopp sin ände tar
då har du nittionio kvar
och någon blir den största.

Giv noga akt på var du står
i morgon blir med ens i går
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får
är hundra sommardar per år
i morgon är den andra.


När man läser den här dikten känns det att sommaren börjar :-)
Njut av sol, bad,glass och sommarläsning/Elisabeth