tisdag 26 april 2011

Sanningen om Alice

En psykologisk thriller för tonåringar och unga vuxna
en bladvändare om besatthet och hemligheter, om kärlek och död
av Rebecca James

Katherines syster Rachel har blivit mördad och Katherine tar på sig skulden. Hon flyttar till en ny stad för att komma ifrån de hemska minnena och träffar den tuffa, coola och levnadsglada Alice. Katherine hoppas på att få vara en normal tonåring igen och livet känns mycket lättare. Men vem är Alice egentligen och varför vill hon så gärna vara vän med just Katherine? Sanningen om Alice är mer skrämmande än vad Katherine någonsin kunnat ana.
Boken är skriven så att vi får följa historien i tre olika tidsplan. Dels när Katherine, sex år senare, ser tillbaka på det som hänt, dels vad som hände när Rachel mördades och dels händelserna som leder fram till katastrofen med Alice. Det funkar jättebra och gör historien mer intressant, tycker jag. Boken är lätt att läsa och en riktig bladvändare. Passar även för vuxna som vill ha spänning och dramatik!

/Maria

onsdag 20 april 2011

Stilla veckan


Varför det heter si och så är spännande att utforska ... Påskveckan till exempel kallas enligt kristen tro för STILLA VECKAN . Veckan inleds med PALMSÖNDAGEN till minne av Jesu intåg i Jerusalem. BLÅ MÅNDAG följer därefter, man klädde kyrkorummet med den lugna färgen blått , Tisdagen kallas VITA TISDAGEN dagen har också med fastlagstiden att göra, DYMMELONSDAG kommer av ordet dymmel som betyder stum eftersom veckan här går in i ett alvarligt läge, SKÄRTORSDAGEN kommer av ordet skära som betyder rena , Jeus tvättade lärjungarnas fötter denna dag därefter följde LÅNGFREDAGEN är dagen då Jesus avrättades på korset , under en lång tid följde stort allvar denna dag . PÅSKAFTON till sist bryter fastan.
EN LUGN OCH SKÖN PÅSKHELG! Lena

tisdag 19 april 2011

Påskläsning!


Påskön av Jennifer Vanderbes

Året är 1913. Elsa Pendelton är nygift och på väg till Påskön med sin man. Han är antropolog och har sänts ut av Royal Geographic Society för att studera de jättelika moai-statyerna på Påskön. Med på färden är också Elsas yngre syster som är 19 år. Elsa är fylld av förväntningar, men livet på ön är mycket mer dramatiskt än hon kunnat ana. Så småningom förstår Elsa varför Edward har valt henne till hustru.Två starka, oförskräckta unga kvinnor, som visar sig ha många beröringspunkter, står i centrum - den tredje huvudpersonen är den fascinerande och mytomspunna Påskön själv.
Sextio år senare far Greer Farraday, en amerikansk botaniker till Påskön för att forska om öns tidiga vegetation. Det är inte enbart forskningsiver som driver henne. Hela hennes tillvaro är i gungning efter makens död och hon hoppas att en ny omgivning ska hjälpa henne att få ordning på sitt liv. En dag får Greer veta att en gammal kvinna från Europa lever i en grotta på ön …

Påskön är en dramatisk, mångbottnad och mycket intelligent roman om kärlek och arbete, tillit och svek, förgången tid och nutid och om hur människor upptäcker sanningar om sig själva och sina närmaste.

Ett boktips till er som kanske är lite lediga nu i påsk och känner för att läsa en riktigt bra bok//Elisabeth

måndag 18 april 2011

Läs denna spännande bok om två ungdomar som försöker överleva i 1300-talets Sverige.


Medeltid – pesten – skräck och död, men kärlek också!

Månskensvargen
av Elvira Birgitta Holm


I Värmland bor Ylva Ulvsdotter, 15 år. Hon mister hela sin familj i pesten och flyr till skogen med sin hund Vargtass. Där träffar hon på Mikael, som också är på flykt. Han såg sin far bli avrättad på torget i Visby och efter det har han varit stum. De hjälps åt att överleva i skogen men det är inte lätt. Han kan skriva och läsa men det är hon som har kunskaperna som behövs för att de ska klara sig i skogen. En dag får Mikael talet åter och berättar om hatet mot de som tvingat honom att fly och om hämnden. Boken är ganska tjock, men det är inte så mycket text på varje sida. Den är spännande, intressant och historisk. Lite som Grottbjörnens folk, fast för ungdomar, men jag tycker att vuxna absolut kan läsa den. Månskensvargen innehåller väldigt mycket, folktro, mystik och är både en historia om kärlek och vänskap. Det är ett spännande äventyr även om ungdomarna har det mycket svårt emellanåt. Längst bak i boken finns en ordlista som förklarar en del uttryck. Och det blir nog en fortsättning, hoppas jag!!

/Maria har läst och gillar

onsdag 13 april 2011

Tomorrow when the war began

Läs boken och se filmen – eller tvärtom!!
Filmen visas på Folkan, torsdag sista dagen!!
I morgon när kriget kom

John Marsden har skrivit den spännande serien om Ellie, Corrie, Fi, Homer, Robyn, Kevin och Lee som ger sig ut för att campa ute i bushen under några dagar. På natten kommer det plan som flyger snabbt och lågt över dem. De tänker inte mer på det, men när de kommer tillbaka till civilisationen upptäcker de att djur är instängda, fastbunda och en del döda. Husen är tomma, elen är borta och telefonen funkar inte. Australien har blivit invaderat. De drar sig tillbaka till den gömda dalgången som kallas Helvetet och gömmer sig för invasionsstyrkan. De försöker nu överleva så gott de kan ute i vildmarken. Ibland tar de sig till hemstaden Wirrawee för att skaffa mer mat och för att spana efter andra människor. De är med om många äventyr som ibland även är livshotande. Så småningom bildar de en gerillagrupp för att göra motstånd mot ockupationsmakten. En spännande och skrämmande läsning om krig och motstånd. Unga som gamla sträckläser böckerna om krig och vänskap, om människors ondska och godhet. Vi har alla böckerna på bibblan!
/Maria

måndag 11 april 2011

Världsbokdag i Lidköping


Enligt en katalansk sed firas sedan länge St Görans ( St Georges)dag den 23:e april. Då ger man någon man tycker om en bok. 1995 beslöt UNESCO att göra dagen till en världsomfattande festdag för att fira all världens författare. böcker och läsning, ...
I år sammanfaller den här dagen med påskhelgen så Lidköpings stadsbibliotek firar sin Världsbokdag med ett författarbesök torsdagen den 14:e april. Klockan 18.00 kommer Peter Gissy hit . Han finns på andra våningen och kommer att prata om sitt liv som barn- och vuxenförfattare.

Filmtajm #3


På torsdag är det äntligen dags igen! Vi visar den superba thrillern Den Amerikanske vännen från 1977, med den nyligen avlidne Dennis Hopper i en stark biroll. Filmen är regisserad av Wim Wenders, som bl.a. gjort Himmel över Berlin och Paris/Texas, och som tidigare använder han sig av den alltid lika sevärde Bruno Ganz i huvudrollen. Alltså: 14 april, kl. 18:30. Föranmälan!

fredag 8 april 2011

Filmknuttarna!


I onsdags tittade vi inte på någon film, utan istället var vi studiebesök
på Folkan. Agne, som arbetar där, berättade och visade oss runt bakom kulisserna i biosalongen. En smal, slingrig spiraltrappa tog oss upp till själva ”maskinrummet”, där den stora filmrullen låg!
Filmen var 3 km lång och vägde ca 25 kg!
Agne visade också hur den nya digitaltekniken fungerar på bio.
Vi tackar så mycket för ett trevligt besök!
Nästa och sista gången för Filmknuttarna denna terminen (den 27/4), är vi återigen nere i sagogrottan och tittar på film : ”Sammys äventyr”.

// Kristina och Irene //

tisdag 5 april 2011

Ny stark ungdomsbok!!Snart är jag borta
av Hanna jedvik

Lina och Maja är bästa kompisar, men ganska olika. Maja älskar musik. Broder Daniel och Håkan Hellström är hennes idoler. Hon skriver recensioner, är söt och omtyckt. Men det tycker hon inte själv, utan gråter när ingen ser henne och kämpar mot längtan att skära sig….igen. Maja vill bort från ”hålan” och flytta till Göteborg. Lina vet knappt om hon vill något alls. Hon har en schysst mamma och en gullig lillasyster, som alltid ställer upp. Boken börjar när Lina kryper på alla fyra hem efter en fest där hon blivit våldtagen av en grupp killar. Hennes självhat och skamkänslor gör att hon inte berättar för någon, inte ens för Maja. Maja fattar inte varför Lina blivit så aggressiv och konstig. En bok om längtan, vänskap och kärlek. Snygga killar och såriga tjejer. Men mitt i allt svårt finns det glädje och framtidstro. Maja och Lina är trots allt starka, orädda och smarta. Jag tycker verkligen att man kommer nära tjejerna i deras känslor och tankar. En stark och BRA bok om hur det är att vara ung idag. En bok som även killar borde läsa!!

Maria har läst och gillar!

Barnens lördag 2 april på Stadsbiblioteket


2 april var det dags för Barnens lördag på biblioteket. Många barn och vuxna såg Muminutställning, tävlade, spelde dataspel med Muminstuk samt skapade på vår barnavdelning med Ida från Vänermuséets skaparverkstad. Det blev många fina Mumintroll eller annat.... Dagen gick fort som det ju alltid gör när man har roligt! På torsdag förbereder sig det lilla trollet med vänner för en lång resa med lastbil upp till den kungliga huvudstaden och sedan vidare till .. Kiruna! Det är alltså ett berest litet troll som vi fått möta och nu säger tack och hej till!
På lördag är det en leopard som flyttar in i bibliotekets sagogrotta, det är ju så att i sagans värld där kan nästan alltid hända!
Lena

lördag 2 april 2011

Barnenslördag med Mumin!


Idag kan du komma till Stadsbiblioteket och se vår Mumin-utställning i sagogrottan. Vi visar den kl.10, 11 och 12. På barnavdelningen kan du pyssla med skaparverkstaden från muséet. Det finns också en tävling där man kan vinna fina priser. På vår barndator kan du spela dataspel som handlar om Mumin.
Kom och upplev MUMIN på biblioteket! Välkomna hit/ Elisabeth