fredag 25 februari 2011

Filmtajm


För alla ni filmsugna därute kan jag meddela att jag precis beställt följande filmer till er: Armadillo, The Social Network, Oceans, Guldfeber, Moderna tider, Cornelis, Engelen, Hämnden, Upperdog, Till det som är vackert, Scott Pilgrim vs the World, Badliv/Picnic, Life Of Brian, Buried, Gandhi. Filmerna kommer att kunna hyras på bibblan inom några veckor eller så //Christian

torsdag 24 februari 2011

LÅNEKORT!

Nu börjar vi dela ut lånekort till alla sex-sjuåringar i Lidköpings kommun. Ni får er inbjudan via förskoleklassen. Vi har delat in klasserna i tre grupper under v. 8-10.
IDAG torsdag 24 februari kl.16.30-18.30 har vi öppet hus för: Stenhammarskolan, Stenportskolan, Örslösa skola, Broholmskolan.
Välkomna/Elisabeth, Irene, Kristina, Lena, Maria

onsdag 16 februari 2011

Sportlovspyssel.Att ha sportlov behöver inte bara vara sport. Här på biblioteket var vi ca 42 st nere i sagogrottan och gjorde bokmärken idag, i alla möjliga färger och former.
Jättekul att så många kom/Elisabeth och Irene

Lättläst om kärlek, svek, mobbing och hämnd

Nya ungdomsböcker från Argasso! Maria har läst och gillar..Hämndnatt
Catherine MacPhail


En riktig rysare med kuslig stämning i en mörk skola på natten. Nicola och hennes kompisar ska skrämma upp Destiny, en tjej som nyss börjat på skolan. Men det blir inte alls som Nicola har planerat. Telefoner som ringer, personer som försvinner spårlöst och dörrar som plösligt öppnar sig. Vem skrämmer vem och vem är den nya tjejen egentligen?
Lögner
Joanna Kenrick


Vad är viktigast, att vara med sin kille eller med sina vänner? Kate är ihop med Dan, rena drömkillen! De gör en massa kul grejer tillsammans och Kates kompis Shannon känner sig övergiven. Kate ber henne hänga med när hon och Dan ska träffas. Men Shannon blir alltmer efterhängsen och Dan verkar inte ha något emot det. Kate är svartsjuk och orolig. För Dan är ju kär i henne, eller…… Vänskap, kärlek, svartsjuka och besvikelse. Vem kan man lita på?Johnny Kemps återkomst
Keith Gray


Vad skulle du ha gjort om du hade varit Dan? Han har tjallat på skolans värsting Johnny Kemp och Johnny har blivit avstängd från skolan i två veckor. Nu är dagen inne då han kommer tillbaka med en enda tanke i huvudet, att hämnas på Dan. Bröderna Baxter står utanför Dans hus och väntar på honom. Dan är livrädd och försöker få hjälp av sina kompisar. Han frågar till och med ett par lärare, men ingen vill hjälpa honom. Till slut möts Dan och Johnny Kemp öga mot öga, och en mängd elever väntar på att Dan ska få stryk. Men Dan har en plan! Och vad är egentligen hämnd?

tisdag 15 februari 2011

Frusen.

Idag blåser det kallt om näsan och termometern visar fortfarande flera minus grader. Så fort någon öppnar ytterdörren tänker jag på skomakaren i Bullerbybarna när han skriker ” Stäng dörra”. Känner att jag också skulle vilja ropa så för att mota bort vinterkylan. Just nu känns våren långt, långt borta. Då fick jag se något fantastiskt i min trädgård SNÖDROPPAR! Vårkänslor direkt! Fotade de små knopparna med mobilen så att ni kan se att det är sant. Nu kan man lungt krypa upp i soffan och läsa en bra bok och bara invänta våren. Boken som jag ska börja läsa idag är: Okända väsen av Tracy Chevalier, hoppas den är bra.
Här kommer bildbevis☺/ Elisabeth

måndag 14 februari 2011

Sportlovsdax!!


Det är vecka 7 vilket innebär sportlov för skolbarnen i Lidköpings kommun.
Flera förslag finns att välja på både inomhus och utomhus och kanske är det något som lockar det växande släktet.

Här på Lidköpings stadsbibliotek får vi fint besök på måndag av clownen Raimondo. Klockan 11.00 spelar han Clownen och cirkusprinsessan.
Under Tisdagförmiddagen spökar det i sagogrottan vid två tillfällen och Maria Sanderi samt Lena berättar om spöken från både när och fjärran.
Onsdagen handlar om pyssel. Vi skapar egna bokmärken hela förmiddagen (10-12)

Lite lästips om cirkus samt spöken :
Boie: King-Kong på cirkus
Hallberg; Cirkus i skolan
Dalin: Gravstene i Enskededalen
Jensen: Den vita anden Känn dig välkommen! Lena Olsson-Zylberstein

fredag 11 februari 2011

På måndag gäller det!

14 februari är det Alla hjärtans dag (Sankt Valentins dag)

Enligt sägnen var Valentin en präst som levde i Rom på 200-talet. Kejsaren hade förbjudit unga människor att gifta sig. Det gillade inte prästen Valentin så han vigde förälskade par i hemlighet. Men Valentin upptäcktes. Han blev fängslad och avrättades genom halshuggning. Innan avrättningen lyckades han smuggla ut ett kärlekskort till fångvaktarens dotter. Kortet var undertecknat "Från din Valentin".
Firandet av "Sankt Valentins dag" började i England någon gång på 1400-talet. Om man valde någon som sin "Valentin" betydde det att man skulle förlova sig.
Det allra första Alla Hjärtans dags kortet skrevs av Charles, Hertigen av Orleans 1415 när han satt fängslad i Towern i London. Charles skrev en dikt som han skickade till sin hustru.
I USA säger man "Valentines day". Fröken Esther Howland gjorde och skickade de första korten på 1870-talet. Hennes kort i tyg och spets blev jättepoppis. Men det var bara de rika som kunde köpa hennes kort. Korten kostade då mellan 5 och 35 dollar! Det var jättemycket pengar då. Chicagos postkontor tyckte att Valentinekorten var så fräcka att de vägrade att dela ut dem.
I Sverige började affärerna sälja Valentin-kort på 1950-talet. Det gick inte så bra i början. Nu finns det massor av Valentin-prylar att köpa. Och alla blir väl glada för ett kort, lite röda geléhjärtan eller en bukett blommor?/Trevlig helg Elisabeth

Nobody put's Baby in a corner


Är du en av alla de som bara inte kan få nog av TV-succén Let’s Dance? Får du, så fort programmets slutvinjett startar, en svår abstinens efter glitter, glamor, graciösa rörelser och passion? Stilla ditt mellan-sändningar-behov med att komma till bibblan och låna t.ex. Flash dance, Dirty dancing, Fame, eller varför inte Saturday Night Fever. Och kom ihåg: ”You want fame? Well, fame costs. And right here is where you start paying ... in sweat” /Christian

torsdag 10 februari 2011

Bling Bling


Jag är verkligen ingen hiphopfantast, detta måste understrykas. Men efter att ha lyssnat på Kanye Wests nya platta My Beautiful Dark Twisted Fantasy är det bara att för stunden kapitulera, vända på sin osynliga keps, hänga köksklockan och alla mormors gamla halsband runt halsen och stöta ut ett snärtigt men myndigt ”Yo! Whazz up!”. Låten Monster är förövrigt allt vad titeln utlovar, med en rappande Nicki Minaj som sopar mattan med bra mycket mer meriterade kollegor.
Du kan snart låna plattan hos oss eller varför inte surfa in på Spotify och njuta denna hitskryddade kritikerfavorit/Christian

tisdag 8 februari 2011

ALLY KENNEN....

skriver spännande och bra ungdomsböcker med struliga och halvkriminella ungdomar i huvudrollen.Odjuret
Stephen har haft en tuff uppväxt. Nu bor han i en fosterfamilj, och försöker sköta sig. Men Stephen har en hemlighet, som hans fosterfamilj inte vet. Av sin pappa fick han för flera år sedan ett djur i ett akvarium. Djuret har för länge sedan vuxit ur akvariet och Stephen har gömt det i en förfallen vattenreservoar men den börjar rosta sönder. Vad händer om det blodtörstiga odjuret rymmer?Brevvännen
Morsan är tokig, mormor är galen, brorsan är död. Chas har sina egna problem. Bästisen Devil högg av honom en bit av långfingret i knivleken. Också har han en brevvän, mördaren Lenny Darling, en dödsdömd fånge i USA. Dessutom är Chas kär i Lexi, dottern till stans värsta skurk. Som om det inte vore nog hamnar Chas i ungdomsfängelse efter en bilstöld. Och när brevvännen oväntat blir frigiven och kommer till stan blir det riktigt ruggigt.Dårhus
När de stängde det gamla dårhuset en gång i tiden, trodde de att alla hade gett sig av. De hade fel!
Lexi måste mot sin vilja flytta från sin pappa, hem till sin mamma och hennes nya kille, Owen. Lexi tycker att han är riktigt läskig. En dag tappar hon bort mammas hund och hon måste ut och leta efter den och Owen följer med. De tappar bort varandra i skogen och Lexi går vilse. Då hittar hon ett övergivet och förfallet gammalt "dårhus". Där träffar hon någon som behöver hennes hjälp. Plötsligt blir det farligt och allt handlar om liv och död. En sorglig, kuslig och skrämmande bok.

Maria har läst och gillar!

måndag 7 februari 2011

Personaldag!


Idag 7 februari öppnar biblioteket 15:00-20:00.
Det är personaldag för hela Kultur & fritidsförvaltningen./Elisabeth

fredag 4 februari 2011

Lästips!Nu finns det böcker i skyltfönstret på barn & ungdomsavdelningen som handlar om kärlek och humor.
Kom in och låna.
Trevlig helg☺/Elisabeth

torsdag 3 februari 2011

Biblioteksbio 2011!


Idag startar vårens Biblioteksbio.

Några få platser kvar till kvällens film "En enda man" som visas i sagogrottan kl.18:30.
Föranmälan:0510-770050.

tisdag 1 februari 2011

Filmknuttarna!


Nu börjar filmknuttarna för alla 10-13-åringar. Imorgon onsdag kl. 16.00 är det dags! Du har väl inte glömt att anmäla dig?
Ring 0510-770043/770058 om du vill se Nanny McPhee och den magiska skrällen. Välkommen/Elisabeth