tisdag 20 december 2011

ABC-bokens betydelse


Det här är kanske den mest kända svenska ABC-boken. I senaste numret av Parnasse (nr 4 2011) läste jag några rader om en annan ABC-bok och dess öden. Det är Dorotea Bromberg som berättar om sin far Adam Bromberg, då förläggare i Polen.

”Hans tryckeri hade fått en jättestor order från Sovjet att trycka en ABC-bok för förstaklassare. Man tryckte en miljon böcker och precis i sista stund innan böckerna skulle skickas till Sovjetunionen kom en inspektör som arbetade med censuren och granskade böckerna. Han anmärkte att man missat en fruktansvärd detalj som gjorde att man måste skrota hela upplagan.
Detta oerhörda misstag var en illustration av en kattunge som satt under ett bord. Katten var så nyfödd att den fortfarande var blind. En katt som saknar ögon i Stalins Sovjetunionen var helt enkelt inte acceptabel, menade censurinspektören. Upplagan kunde absolut inte släppas ut till skolbarnen. Antingen fick boken tryckas om eller så skulle katten få ögon på annat vis.
Hundra kvinnor, en armé av husmödrar, kallades in och de målade för hand i varje bok tills alla kattungar fått ögon.”


Dorotea Bromberg fortsätter:
- Så absurt det kunde vara! Helt galet, naturligtvis, men det ligger en medvetenhet bakom det här. Myndigheterna visste hur starkt intryck läseboken skulle göra på sjuåringarna. Boken betyder så mycket.

/Bror-Inge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar