tisdag 24 augusti 2010

BOKTIPSEN TILLBAKA! Maria berättar mer om tre av höstens nya UNGDOMSBÖCKER!!Krokodilens tårar
Anthony Horowitz


Åttonde boken om Alex Rider, tonårsagenten. MI6, CIA och andra underrättelseorganisationer har fått Alex Rider att utföra flera livsfarliga uppdrag. Han har nu bestämt sig för att hoppa av, men övertalas än en gång att hjälpa MI6. Uppdraget tar honom till Skottland och Kenya och denna gång gäller det ett superavancerat labb, genmanipulation och en pastor med onda avsikter som dessutom driver välgörenhets-organisationen First Aid. Det är svårt att lägga ifrån sig boken för det är action och spänning på högsta nivå! Läs de andra i serien!!Saker som aldrig händer
Johanna Lindbäck


Andreas går på gymnasiet och det gör hans tjej Hanna också. De har varit ihop i nästan ett år. Plötsligt känns Hanna annorlunda. Andreas vet inte vad det är och han vågar inte ta reda på det heller. Men så en dag händer det som aldrig händer. Andreas blir sviken av både Hanna och kompisarna och han blir helt knäckt. Livet är skit och Andreas vill bara gömma sig. Men tack vare en riktigt schysst vän, får han hjälp att ta sig igenom det svåra. En jättebra bok för både killar och tjejer om kärleksproblem och riktig vänskap! Detta är Johanna Lindbäcks fjärde ungdomsbok!Darlah
Johan Harstad


NASA har fått ekonomiska problem. För att få pengar till månfärdsprogrammet fixar NASA en tävling för ungdomar över hela världen. Tre ungdomar ska få följa med till månen. De utvalda blir Antoine från Frankrike, Mia från Norge och Midori från Japan. De anländer till Darlah 2, en månbas som byggdes på 1970-talet. Man får så småningom veta sanningen bakom expeditionen, att utforska ett hotfullt och mystiskt fenomen som upptäcktes för länge sedan. Redan när de kommer fram börjar oförklarliga och hemska saker hända. En blandning av Science Fiction och rysare. Spänning på högsta nivå!

onsdag 18 augusti 2010

Bloggvärlden

Ibland så blir det roliga sammanträffande i bloggvärlden. Idag såg jag min egenupplevda historia dyka upp hos bloggaren Arga bibliotekstanten !

Some people have got no pride
En av mina favorithistorier om bibliotek är inte självupplevd men den lär vara sann. Den ska ha utspelat sig på ett lasarett någonstans i Västergötland. När jag hörde den jobbade jag själv på lasarettsbibliotek så därför var den extra träffande…….
Häng med på västgötskan nu:
Bibliotekarien kommer in i dagrummet med sin vagn. Dom enda som befinner sig där är två små tanter.
-Får det lov att vara en bok idag? frågar han glatt.
Nä, tanterna ser mest förskräckta ut och skakar oförstående på huvudet. Han drar vidare med vagnen.
När han kommit en bit längre bort i korridoren hör han den ena tanten säga:
-Stackars mänska, att behöva hôlla på mä sånt!
-Jaa, håller andra tanten med. -Men di får la ta vad di kan få...

Jag svarade på detta:
Historien är alldeles sann för det är jag som har upplevt den på mitt första vikariat på Lidköpings sjukhusbibliotek på 70-talet. Replikerna var:
Dä va också ett arbete!
varpå den andra damen sade:
Di får ta va som helst nu för tia!

Arga bibliotekstanten svarade:
Wow, är det sant? Vilken slump att du skulle hitta hit och läsa det! Det var min pappa som hörde den på Skaraborgs lokalradio tror jag, och återberättade den för mig. Ha ha, västgötar det är ett folk för sig... and I should know ;)

måndag 16 augusti 2010

Oväntat bibliotek


Bibliotek kan man hitta på det mest oväntade ställen. Vad sägs om det här lilla på Nord-Kosters naturcamping? Ta en bok, en tidskrift, sätt dit något som du läst färdigt. Svårare behöver det inte vara.
/Bror-Inge Jälevik

fredag 6 augusti 2010

Lästips från personalen


Tunn men tung - Besinningens sår av Catharina Bergsten. Inga onödiga detaljer. Inga utsvävande beskrivningar. En rakt berättad historia om en splittrad familj som berör.

Tahitisk värme kan man läsa om i I kloka kvinnors sällskap av Célestine Vaite. Trevlig och lättläst, sköna personskildringar och miljöer. Jag kommer absolut läsa fortsättningen, Tiare : [barnet som föll ner från himlen] .

En fakta bok om ett internetfenomen. Google-koden av Andreas Ekström Intressanta fakta och berättelser om Google, en maktfaktor att räkna med.

hälsningar
Elisabeth och Marianne

tisdag 3 augusti 2010

32 nya pocketböcker

Skynda att fynda! Idag på eftermiddagen har vi satt ut 32 nya, populära pocketböcker som du kan låna!

Biblioteket i media

Det är inte bara biblioteket som är fyllt av olika media som böcker, filmer, tidningar, musik, tidskrifter utan biblioteket figurerar även en hel del i media. Här är några länktips för dig som missat Lidköpings stadsbibliotek i mediabruset i sommar!
Ledare i GT av Liv Landell.
Radio Skaraborgs sommarskola besökte Lidköping den sjunde juli, bl.a. biblioteket fick besök.

Ett litet boktips!
Glädjerapporten : goda nyheter om vår värld av Bosse Angelöw. Allt är inte bara dystert som det gärna ser ut i nyheterna, världshälsan har blivit bättre, fattigdomen har minskat. Även en del handfasta tips på hur man själv kan hjälpa till att förbättra för sig själv och världen.

//Marianne