måndag 26 juli 2010

Bokfynd

Det är inte ovanligt att vi hittar bokmärken i olika former, te.x. vykort, fina bilder, foton. Idag fick vi dock med ja, vad ska man kalla det?, läs själva:

"Kulturdöd!
Man kan hitta mycket spännande i böcker. Mellan sida 144 och 145 fan jag t.ex. två st snorbusar (den ena med ett pikant näshår i). Detta kan få ödesdigra konsekvenser. Jag och alla efterföljande läsare äcklas och slutar låna böcker på biblioteket. Ryktet färdas över jorden. Biblioteken tvingas stänga i stad efter stad. Kulturen läggs i rykande ruiner världen över.
Så, snälla du som använde denna bok som näsduk: Köp pappersnäsdukar (finns billiga på Ö&B) och rädda världen från kulturdöden!
vänliga hälsningar
från en som i sista stund räddade frukosten från att hamna över dina snorbusar"

I boken fanns även en oanvänd pappersnäsduk.

Tänk vad trevligt det vore om alla låntagare tänkte på att det är ett lån och att boken förhoppningsvis kommer att läsas av många fler och hanterar den varsamt som det kulturföremål den faktiskt är. För visst är det så att man är rädd om sina egna saker? Och bibliotekets böcker är dina! Och grannens, och mina!

Ha en trevlig vecka och bered er på överraskningar
//Marianne

tisdag 20 juli 2010

Musik under sommaren

Det är trevligt att lyssna på musik, särskilt levande musik, att stå framför en scen, se ett band eller en artist sjunga ur hjärtat. Här i Lidköping har vi under sommaren Dinascenen som på torsdagar gästas av mer eller mindre kända artister. Bl.a. det skånska garagerockbandet Babian har varit där och så har även Timo Räisänen och om några veckor kommer bröderna Rongedal.
Själv har jag och ca 42000! varit i Borlänge på Sveriges största musikfestival Peace and Love och för att koppla det till biblioteket så jämförde jag artistutbudet med vårt bestånd av musik på CD och DVD och fann att många av de artister/band som uppträdde fanns representerade här! Bl.a. Jay-Z, Patti Smith, Robyn, The Killers, Kent och många fler. Detta trots att vi på grund av besparingar inte köpt in en enda musik-cd hittills under 2010. Musik är gratis att låna, allt från not- och textböcker, till konsertfilmer och alla våra musik-cd. Och sitter man hemma eller i bilen kan man sjunga med - så högt man vill!
//Marianne

tisdag 13 juli 2010

Nya böcker

Här kommer sista boktipset innan semestern från Maria Sanderi vår ungdomsbibliotekarie. Boktipsen återkommer i augusti!
Emmy Moréns dubbla liv
Barbara Voors


Emmy är olycklig över föräldrarnas skilsmässa. Hon känner sig ensam och sviken av sin mamma som fått jobb och flyttat till Göteborg. Emmy letar på Internet efter någon som har samma namn som hon. Hon hittar en 29-årig känd skådespelerska i stan. Emmy mailar och skådespelerskan, den vuxna Emmy, svarar! De börjar skriva till varandra. Emmy skriver om hur hon har det, om sina känslor och om Julian. Den vuxna Emmy har det jobbigt men vem är hon egentligen? Finns hon på riktigt eller kan man skriva till sig själv i framtiden? Spännande och annorlunda och bra skriven!

Baristas – Första boken
Denise Rudberg


Ludvig, Nicolas och Ruben får extrajobb på kaffebaren Pronto. Alla tre har problem. Ludvigs föräldrar bråkar och han pluggar matte med tjejen han är kär i. Nicolas har precis kommit hem från sin pappa i New York, som aldrig ställer upp på honom. Ruben går teaterlinjen och trivs inte så bra i sin klass. De tre killarna möts på kaffebaren och blir kompisar. Lättläst och underhållande. Detta är den första boken och det kommer två till.


Festen är min
Marita Gleisner


Andrea har blivit sviken av sin nya bästa kompis Jessica, som är den där coola tjejen med blått nagellack och tatuering. Mitt i denna besvikelse blir Andreas mamma skadad och hamnar på sjukhus. Andreas pappa, som jobbar jämt, är inte till stor hjälp. Nu är det hon som får ta ansvaret hemma med syskon och allt. Dessutom är hon kär……. Detta är en härlig, rolig och lite sorglig bok om vad som är viktigt här i livet.

tisdag 6 juli 2010

Helt enkelt boktips

Jag har haft några veckor på mig att läsa nu och då blev det bl.a. Skräp av Mattias Hagberg, en liten väldigt tankeväckande bok om vårt växande sopberg. Det är ju tyvärr inte så att bara för att vi knyter ihop påsen och kastar i tunnan så är problemet löst... Sen har jag plöjt Johan Theorins två första böcker om Öland och det stora Allvaret, där dimmor och snöstormar gömmer hemligheter. Sträckläste båda och väntar nu på tredje boken. De heter i ordning Skumtimmen, Nattfåk och den sista Blodläge. Jiddra inte: hellre ökänd än okänd - en sann berättelse, heter första boken av Patrik Pelosio, där han själv berättar om hur det var att växa upp i en sunkig förort i Stockholm och snabbt växte in i ett liv av kriminalitet och droger. Jag har även läst Eoin Colfers bok Och en grej till, den höll måttet, många roliga fotnoter och ett och annat fick sin förklaring i denna sjätte och sista delen i triologin Liftarens guide till galaxen. Till sist boken jag läser nu, Två husvagnar av Marina Lewycka. I boken skildras ett udda gäng från hela världen som kommit till England för att plocka jordgubbar. Boken berättar på ett humoristiskt sätt om ett utanförskap och om ett modernt slaveri som känns helt bisarrt men ändå inte orimligt. Jag gillade även Lewyckas första bok, En kort berättelse om traktorer på ukrainska, också den om invandrare i England.
Jag har haft fler böcker hemma men dessa var de jag läste ut och inte tröttnade på efter femtio sidor, tyckte inte jag behövde tipsa er om dem.
Tisdagshälsningar
Marianne

måndag 5 juli 2010

Härlig och kuslig sommarläsning

Maria, ungdomsbibliotekarie, tipsar idag om nya böcker!

Det är så logiskt att alla fattar utom du
Lisa BjärboJohan och Ester är bästa kompisar sedan länge och i fyra år har Johan varit kär i Ester. Han har dolt sina känslor länge men nu går det inte längre. Men Ester blir kär i Adam, och då vågar inte Johan berätta för henne. Mitt i alltihop bestämmer sig hans föräldrar för att skilja sig. Ester är den Johan helst vill prata med om detta, men hon har inte tid. Adam verkar vara allt som betyder något. På Halloweenfesten händer allt på samma gång……. En härlig ungdomsbok om kärlek, sömnlösa nätter och trassliga föräldrar.

Skuggvarelser
Magnus Nordin


Daniel bor i en liten håla på Gotland. Han jobbar på sin pappas bilskrot. En familj flyttar i ett ödehus och snart börjar konstiga saker hända. Det går rykten om de nyinflyttade. Daniel träffar Kira, en av dem, och blir kär vid första ögonkastet. Daniels kompis Linda upptäcker en hemlighet som ingen tror på. Det är början på en underlig och mystisk sommar fylld av gåtor, kärlek och död. En läskigt kuslig sommarrysare om varulvar, blodtörst, kärlek och vänskap. Inte ny bok, men fortsättning har kommit!!

Blodets röst
Magnus Nordin


Några år har gått och livet har återgått till det normala. Daniel har flyttat, blivit sambo och jobbar på en däckfirma i Stockholm. När hans pappa dör, känner han ingenting. Men vem var egentligen hans pappa, Skrot-Lasse, och vad ska hända med bilskroten? Daniel måste ta tag i sitt liv och bestämma sig för hur han ska göra för Kira kommer tillbaka igen och hon är inte ensam. Ett skelett hittas i havet. Kim, som är polis, kan inte släppa fallet. Snart finns de där igen, varulvarna, och de vill ha hämnd. En jättespännande och bra uppföljning på Skuggvarelser!

fredag 2 juli 2010

Sommarlovs/semesterläsning


På Badstranden, i hängmattan, i torpet eller inne i stan... att läsa passar bäst överallt och närsomhelst!
Här kommer lite somriga lästips för både barn och vuxna:

Jessika Berglund: Alva och sommaren
Alva har nyss fyllt fyra år. Hon älskar att vara ute i naturen speciellt på sommaren, då händer det massor hela tiden.

Cecilia Lidbeck : Vilse i Grekland
Vilma och hennes familj är på semester på den grekiska ön Naxos. Allt är perfekt tills Vilma går vilse på en marknad.

Mecka Lind : Dojjan och sommaren i kvarnen
Äntligen sommar! Dojjan kan spela fotboll varenda dag. Då får mamma för sig att de ska till Fårö på Gotland och bo i en gammal stenkvarn. Mozart tycker att det är häftigt, men Dojjan tjurar! Här finns ju inget gräs att träna på.

Liza Marklund: En plats i solen
Är du sugen på en riktigt svensk deckare kanske den här kan vara något om en svensk familj som hittas mördad i sitt hem i Spanien.

torsdag 1 juli 2010

Sommar 2010


Sommar, detta ord som för oss nordbor innebär oändligt mycket. Där finns synintryck, dofter, smaker, ljud och så längst därinne en underbar känlsa av frihet som troligen härstammar från barndomens långa sommarlov med sina sena kvällar, dopp i sjön, smultron, myggbett..
Nu äntligen är det dags igen. En lång rad dagar som ska formas och bli till sommaren 2010.
Vad dessa dagar fylls utav bestämmer du själv. Kanske någon av dem kan locka dig till vårt bibliotek.
Barnavdelningens skyltfönster rymmer bland annat byggnader från Filsbäcks förskola. De äldre barnen visar här uttryck på sann arkitektkompetens.
Från Djurgården kommer ljuvliga konstverk med blomstermotiv. Konstnärerna är barn mellan 2-4 år på avdelning Igelkotten.
Ta del av barnens härliga alster, sommarens utställning på vår barnavdelning.
Lena samt fotografen Jan